Наука

Кой всъщност изобрети интернет?

Някога чудили ли сте се кой е изобретил интернет? Някои хора станаха милиардери благодарение на него, но те са постигнали това само чрез създаване на умни начини за неговото използване. Това означава, че човекът, който е създал интернета трябва да е доста по-богат.

Кой трябва да получи заслугите? Някой британски гений? Умни американци, заплашени с ядрено оръжие от руснаците? Френски учени, които са решили да нарекат мрежата “Le internet” ? Или пък по-скоро различни учени работещи по нещо, което са знаели, че е полезно, но не са знаели колко мащабен ще е този проект.

Първо трябва да изясним някои факти. Интернетът е множество компютри свързани помежду си, докато www (world wide web) e начин за улеснено споделяне на информация използвайки тези свързани помежду си компютри. Интернетът в днешната му форма е продукт създаван поне 40 години.

Една доста популярна, но грешна история е, че интернетът е създаден от САЩ, за да има правителството и военните комуникационна мрежа, която би оцеляла след ядрена война. Според един от създателите на първата мрежа – ARPANET , този първи мрежов експеримент не е бил за комуникация, а за оптимизиране процесорната употреба или споделяне на работно време, което означава, че учените биха могли да споделят помежду си компютърни ресурси. Някъде до 60-те години на миналия век мрежата не е съществувала, а компютрите са били огромни машини, заемащи пространството на малък апартамент и са извършвали по една компютърна задача. Със споделянето на компютърните ресурси, тези машини са могли да изпълняват по няколко задачи едновременно, което означава, че така се улеснява работата на няколко учени едновременно.

Когато започнеш да свързваш компютри един с друг, започваш да се питаш какво може да направиш, за да улесниш комуникацията помежду им. Учени из целия Свят са се опитвали да решат този проблем. В Англия Националната лаборатория по физика е разработила метод за пакетиране на информация. Проучването било прекратено поради липса на финанси. Французите също разработват мрежа наречена Цикладис , но поради ограничен бюджет те решават да се насочат към директно свързване на компютри.

През ранните 70 години на миналия век компютърната инфраструктура се увеличава все повече, но комуникацията е силно затруднена. Причината за това е, че различните мрежи не могат да комуникират помежду си… Този проблем е разрешен със създаването на TCP IP . Тези протоколи създават основен език за комуникация в интернет, който етикетира пакети с информация и подсигурява, че дори частите на един пакет да изминат различен маршрут, те ще достигнат успешно крайната си дестинация.

Мрежите започват реално да комуникират помежду си през 1975 година. Може да се каже, че това е рождената година на интернет.

Имейлът също е доста важна част от интернет историята.  Той е бил създаден за ARPANET през 1972 година. По-голямата част от интернет трафика през 1976 година се е дължал именно на електронната поща. Академичната общност е смятала, че електронните съобщения са изгубена кауза.

„Говорешите“ помежду си мрежи улесняват допълнително комуникацията между хората. Но въпреки това, цялата тази комуникация е била само под формата на текст и то доста грозноват. През 80-те години Тим Бърнърс-Лий прекарва известно време в CERN (Европейската организация за ядрени изследвания), където физици се опитват да разберат от какво е направена Вселената. Целта му е да управлява успешно информацията на учените, за да могат да я споделят  и разпространяват по-лесно и така да премахне всички препятствия пред прогреса. Той създава интерфейс използвайки http, html и url , което дава началото на интернет браузърите. Той не изобретява интернет, но изобретява www – световната мрежа.

Тим създава и първия интернет сайт в историята през 1991 година – сайтът на CERN.

И така със създаването на първоначалната нужна инфраструктура, изобретяването на ключовите технологии, комуникацията в интернет буквално експлодира през 90-те години. Телефонните компании виждат перспектива в дигиталната комуникация,  уеб браузърите се разпространяват като пожар, а обикновените хора откриват имейла. Тогава интернет претърпява световна експанзия и през 1995 година става общодостъпен за масата хора.
Интернет съществува, защото ние имаме нужда да комуникираме, а повечето от нас обичат да го правят. Именно затова хората са станали доминантният вид на Земята. Може дори да се твърди, че интернет е част от нашата еволюция, въплъщение на нуждата ни за контактуване. Той не е изобретен от конкретен човек, а по-скоро е колективен продукт на труда на множество учени и изобретатели.

Днес интернет е инструмент за комуникация, за търговия, за изследвания, за пропаганда, за шпиониране, за намиране на партньор, за забавление или просто за скатаване от работа или учене, което може би правите и в този момент. Ако искате да комуникирате или да обмените информация, можете просто да споделите тази статия с приятел 🙂

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook