Наука

ГМО вируси, бактерии и ГМО растения спасяват болните от Ебола

banner-ciela-website


Появиха се много публикации, които описват новото лекарство като чудотворно, тайно, top secret, дори скрито за обикновените хора… Но няма нищо вярно в подобни конспиративни твърдения, особено пък за чудотворните му свойства. Чудеса в науката няма!

Самият “секретен серум” представлява терапия с моноклонални антитела. Терапевтичното използване на чужди антитела против вирусни инфекции не е нова и революционна идея, а често използвана в практиката.

Моноклоналните антитела са моноспецифични, защото са продукт на идентични имунни клетки, които са клонинги на една единствена уникална клетка родител. Моноклоналните  антитела са моновалентни – свързват се към един и същ епитоп (дразнител).

ZMapp (експерименталното лекарство) е комбинация от най-добрите/подходящи антитела –  например MB-003 и ZMAb . Това разбира се не е добре пазена тайна, а е оповестена още на 15 юли 2014 година – линк. Дори самите антитела ( ZMAb и MB-003 ) не са секретна разработка, защото информация за тях е публикувана в най-популярните научни журнали – PNAS и Science .

По-интересното обаче е как е създадена терапията. Първо се трансформира (генно инженерство) вирус, който да кодира тежката верига на анти-Ебола антитялото (антителата се състоят от една тежка и една лека верига – с различна маса са очевидно). Тези антитела също са модифицирани, за да не са мишиподобни (първоначално са продуцирани от мишки), а да са по-човекоподобни. Инжектирането на антитела от други животни в хората няма да доведе до happy end. След това се модифиицира и втори вирус, който кодира леката ветига на анти-Ебола антитялото.

Когато двата вируса инфектират прицелната клетка, единият вирусен геном ще произведе едната половина от анти-Ебола антитялото, а другият геном ще създаде другата половина от антитялото. Заедно създават едно пълноценно антитяло.

За целта двата ГМО вируса се “слагат” в бактерия наречена Agrobacterium tumefaciens , която е известна с растителните си трансформационни свойства – трансформира растения. След това се инфектира растение (като тютюн) с бактерията.

Винаги може вирусите директно да инфектират растението вместо да се използва Агробактериум, но сами не могат да се репликират (размножават) ефикасно, трябва им помощ. Бактерията спомага вирусният геном да инфектира колкото се може по-голяма част от растителните клетки, което означава, че повече клетки ще продуцират антителата.

След генното модифициране и инфекция с бактерии+вируси следва продукцията на анти-Ебола антителата в листата на растението. Растенията са един от евтините начини за продукция на протеини. След това следва хомогенизиране на растителната биомаса, екстракция и пречистване на протеините.

Няма нищо тайно, ГМО технологията спасява отново животи 🙂

banner-ciela-website

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!

banner-ciela-website

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Първи данни показват, че руската ваксина против SARS-COV-2 е безопасна и ефективна

Преди по-малко от седмица бяха публикувани в престижния ...

Facebook

Инстаграм

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.

shares