Наука
Настъпва 6-то масово унищожение на видове

Настъпва 6-то масово унищожение на видове

Спадът в различни животински популации и изчезване на цели видове зачестява, което допринася за следващото шесто масово унищожение . Докато тези смъртоносни събития могат да направят път за възникване на нови видове, учени от Стандфорд предупреждават, че ако тази „дефаунизация“ , която наблюдаваме продължи, това ще има значителен негативен ефект над човешката популация. Проучването е публикувано в престижния журнал Science .

Към момента биоразнообразието на Земята е много богато, най-богатото  в историята на планетата. Но учените следят изчезването на видовете и динамиката в популациите от доста време и е видно, че претърпяваме сериозна негативна тенденция. Въпреки, че изчезването на видове е нормален процес с нива от 1-5  изчезващи вида на година, в момента тази стойност е завишена средно 1000 пъти.

Благодарение на фосилите ние сме добре запознати с тези апокалиптични събития. Наистина досега е имало цели 5 масови унищожения на видове през цялата земна история, но има ключова разлика между тези събития и това, което се случва днес: днес вината за унищожението поемат изцяло хората. Климатични промени, замърсяване, изсичане на гори са сред основните фактори. Въпреки, че е трудно да се определят причините за предишните масови изтребления, знае се, че те със сигурност се дължат на природни катаклизми като супервулкани или сблъсък с астероид.

Чрез анализиране на литературни и други данни, учените откриват, че от 1500 година над 322 земни  гръбначни животни са унищожени. Оцелелите видове пък се срещат 25% по-рядко. Безгръбначните животни също са силно засегнати, като се срещат средно 45% по-рядко.

Изчислено е, че 33% от гръбначните животни са застрашени от изчезване. Сред най-засегнатите са големите животни, което е в корелация с изминали катаклизми. Това е така, тъй като популацията на големите животни нараства много бавно, създава поколение с ниска численост и се нужда от големи територии, за да поддържа жизнена популацията.

Загубата на тази мегафауна (големи животни) има някои негативни ефекти и в крайна сметка може да засегне и хората. Например проучвания проведени в Кения, където са били изолирани големи територии земя от гръбначни животни като зебри и слонове, установяват, че тези територии бързо се заселват с гризачи и вредители поради наличието на хранителни източници и подслон. Това води до повишена заболеваемост от бактериални и паразитни инфекции, които те пренасят.

Но не само големите животни са от значение. Многобройни видове насекоми като пчелите са от значение, тъй като те опрашват растенията. Изчисление е, че на пчелите и други опрашващи насекоми се дължат 29 милиарда долара от селскостопанските приходи в САЩ за 2010 година. Освен това насекомите играят важна роля в кръговрата на хранителните вещества и разлагането, подобряват продуктивността на екосистемите.

Учените се надявяат, че ако повече хора научат за този проблем, за този предстоящ катаклизъм, все повече от тях ще ги е грижа и ще се пристъпят към конкретни мерки.
Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story

Подобни публикации

Ако харесвате дейността на 6nine, може да помогнете със скромно дарение за обезпечаване на някои нужди. Благодаря!

Choose currency

Enter amount

Харесайте ни във facebook

За biologist

I fucking love science! Здравейте! Казвам се Й. Стефанов и съм микробиолог (бъдещ доктор), science enthusiast, по дефиниция на БГ законодателството се водя "млад учен", просто любопитен. Геймър, меломан, киноман. MARVEL FAN! Млад съм, което явно за много хора е проблем. За други щеше да е проблем, ако бях брадат старец :D Няма угодия. Ако някой иска да се свърже с мен, може да ми пише на посочения имейл, да ми прати съобщение в страницата "Наука и критично мислене" (която е моя) или просто да ми пише на личния профил: https://www.facebook.com/munroe90

Статии в снимки

Може да подкрепите дейността на този блог.

Подкрепете Science blog чрез Patreon!