Наука

Този е достатъчно луд, за да си потопи ръката в течен азот (видео)

banner-ciela-website

800px-Liquid_nitrogen_dsc04496

Азотът може да съществува в течно състояние между -210oC и -195.8oC при нормално атмосферно налягане. Това е наистина студено! В някои (готини) училища учителите по химия правят демонстрация като потапят различни предмети в течния азот, а после ги чупят. В молекулярната биология течен азот също се ползва доста често – например за стриване на растителен материал. Общо взето течният азот се използва за деструктивни цели и затова някак си не изглежда много умно да си завреш ръката в кофа пълна с него…

banner-ciela-website

Благодарение обаче на ефектът на Лайденфрост (Температурата на кипящия течен азот е -196 °C. Първоначално се наблюдава ефектът Лайденфрост, при който заради толкова ниската темпераура на кипене на течния азот, се наблюдава изпарение около пуснатото тяло. Но само след секунда този ефект се преодолява и телата замръзват до температура близка до -196 °C. След това те стават напълно твърди и могат да бъдат счупени лесно. ) ръката ви няма да бъде сериозно увредена. Може да се наблюдавали този ефект докато готвите с много горещ тиган. Ако повърхността е много гореща (по-гореща от точката на кипене на течностите), водните капчици образуват малки „танцуващи“ сфери, вместо веднага да се изпарят. Това се дължи на изолиращ слой пари, образуващ се между течността и горещата повърхност, което предпазва останалото количество вода от докосване на горещото тяло. Това забавя трансфера на топлина.

Този ефект се наблюдава и когато течният азот влезе в контакт с обект със стайна температура, като ръката ви. Вижте това видео, за да онагледи написаното:

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!

banner-ciela-website

Share this Story

Подобни публикации

Може да подкрепите дейността на този блог.

Подкрепете Science blog чрез Patreon!

Харесайте ни във facebook

Instagram

Ако харесвате дейността на 6nine, може да помогнете със скромно дарение за обезпечаване на някои нужди. Благодаря!

Choose currency

Enter amount

Статии в снимки

shares