Наука

Този е достатъчно луд, за да си потопи ръката в течен азот (видео)

banner-ciela-website

800px-Liquid_nitrogen_dsc04496

Азотът може да съществува в течно състояние между -210oC и -195.8oC при нормално атмосферно налягане. Това е наистина студено! В някои (готини) училища учителите по химия правят демонстрация като потапят различни предмети в течния азот, а после ги чупят. В молекулярната биология течен азот също се ползва доста често – например за стриване на растителен материал. Общо взето течният азот се използва за деструктивни цели и затова някак си не изглежда много умно да си завреш ръката в кофа пълна с него…

banner-ciela-website

Благодарение обаче на ефектът на Лайденфрост (Температурата на кипящия течен азот е -196 °C. Първоначално се наблюдава ефектът Лайденфрост, при който заради толкова ниската темпераура на кипене на течния азот, се наблюдава изпарение около пуснатото тяло. Но само след секунда този ефект се преодолява и телата замръзват до температура близка до -196 °C. След това те стават напълно твърди и могат да бъдат счупени лесно. ) ръката ви няма да бъде сериозно увредена. Може да се наблюдавали този ефект докато готвите с много горещ тиган. Ако повърхността е много гореща (по-гореща от точката на кипене на течностите), водните капчици образуват малки „танцуващи“ сфери, вместо веднага да се изпарят. Това се дължи на изолиращ слой пари, образуващ се между течността и горещата повърхност, което предпазва останалото количество вода от докосване на горещото тяло. Това забавя трансфера на топлина.

Този ефект се наблюдава и когато течният азот влезе в контакт с обект със стайна температура, като ръката ви. Вижте това видео, за да онагледи написаното:

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!

banner-ciela-website

Share this Story

Подобни публикации

Може да подкрепите дейността на този блог.

Подкрепете Science blog чрез Patreon!

Харесайте ни във facebook

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!

Ако харесвате дейността на 6nine, може да помогнете със скромно дарение за обезпечаване на някои нужди. Благодаря!

Choose currency

Enter amount

Статии в снимки

shares