Наука

Тази акула-циклоп бе открита край бреговете на Мексико (видео)

banner-ciela-website

cyclops shark

Преди 3 години рибарско корабче е е успяло да улови акула край бреговете на Мексико, която се оказала бременна.  Когато отворили акулата, те открили, че един от  фетосите е уникален – албинос с едно голямо око разположено централно на главата, като истински циклоп. Веднага щом публикували снимката в Pisces Fleet Sportfishing, тя веднага се превърнала в хит в интернет. Учените потвърждават, че този индивид е бил истински (не интернет измислица), а самата очна тъкан е била функционална, но най-вероятно индивидът не би оцелял в дивата среда.

banner-ciela-website

Някои хора я свързват с рибата Блинки от популярния сериал „Семейство Симпсънс“, която е резултат от радиационно замърсяване. Тази акула-циклоп е резултат на неправилно ембрионално развитие – прозенцефалонът (предна част на мозъка) не е могъл да се раздели на две хемисфери, което води до формирането на само един оптичен лоб и едно око. Това състояние е често абортивно, а тези, които оцелеят най-често умират в рамките на дни след раждането си. Акулите трябва да се защитават от самото си раждане, а тази не би успяла да го направи.
Причините за това състояние магат да бъдат както инхибиране експресията на гени, което води до НЕсинтезиране на протеини участващи в оформянето на мозъка, така и фактори на околната среда, които инхибират синтеза на въпросните протеини.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!

banner-ciela-website

Share this Story

Подобни публикации

Може да подкрепите дейността на този блог.

Подкрепете Science blog чрез Patreon!

Харесайте ни във facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

Ако харесвате дейността на 6nine, може да помогнете със скромно дарение за обезпечаване на някои нужди. Благодаря!

Choose currency

Enter amount

Статии в снимки

shares