НЕнаука

В 21 век гоненията на вещици са все още на мода, а инцидентите зачестяват

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

640px-witch_burning[1]

Повечето хора смятат, че пикът на този феномен наречен „Гонения на вещици“ е достигнат през далечната 1690 година с процесите в Салем, но парадоксът е, че дори в 21 век съществува тази агресия насочена към хора набедени в магьосничество. Гоненията въобще не изчезват, а напротив – засилват се. Това се дължи на различното икономическо развитие на различните държави, образованието, религиозността и дигиталната свързаност.

През последните години има порой от атаки над хора набедени във вещерство в Африка, Латинска Америка и дори сред имгранти в различни малки затворени общества в САЩ и Западна Европа. Според специалисти от правозащитните организации на ООН всяка година биват убивани хиляди хора, а милиони са пребивани. Това се превръща в международен проблем – форма на преследване и агресия, която се разпространява по целия Свят.

[showads ad=1]Миналата година тълпа в Папуа Нова Гвинея е изгорила жива млада майка, Кепари Лениата, 20 години , която е заподозряна в магьосничество. След това високо отразено в медиите събитие следва серия от прояви на групова агресия с летален край насочена към мъже и жени обвинени във вещерство.

Миналата година в Папупа Нова Гвинения е отменен закон от 1971 година според, който е разрешено нападателите да използват агресия като метод за защита срещу вещерство. Но прогресът е незначителен… Въпреки, че полицията обвинява мъж за изгарянето на младата майка през 2013 година, никой все още не е осъден.

Най-грозният аспект на тези престъпления обаче е тяхната бруталност. Жертвите често за изгаряни живи, понякога пребивани до смърт (като набедена жена от Непал през 2012 година). Друга практика е умъртвяване с камъни и дори обезглавяване каквито случаи е имало в Индонезия и Африка.

Най-лесно е да се обвини бедността и мизерията като основен виновник за тези зверства. Вярно е, че Африка и южния пасифик са известни с лошите си икономики, но икономическият фактор не може да поеме цялата вина.

В някои малки общества младите мъже (момчета) поемат ролята на ловци на вещици, което подсказва, че може би виждат това начин за спечелване на лесен престиж и уважение. Многобройните мъже ловци на вещици показва и друг зловещ аспект на този феномен – мнозинството жертви са жени . Според изследвания всеки 5 от 6 обвинени за вещесрство са жени, което показва, че тези обвинения се използват за прикриване на насилието над слабия пол.

Друг фактор основно в Централна Африка и мигрантските общества е наличието на църкви  проповядващи за възкресението, в които пастор обявил се за пророк говори за вещерството и обладаването от демони. Често твърдят, че специализират в прогонването на зли духове, понякога вземат солени такси за подобна услуга.

Един от най-популярните пастори в Нигерия – Хелен Икпабио твърди, че „Ако дете под 2 годишна възраст крещи през нощта, реве и е постоянно болнаво, знач то е слуга на Сатаната“ . С това тя се опитва да каже, че децата в тези общества е много вероятно да са обладани от демони. Според статистиката на ООН по улиците на столицата на Демократична република Конго има между 25 000 – 50 000 деца, които са изоставени от семействата си, защото са били обвинени във вещерство или обладаване от демони.

Етиологията на тази епидемия е комплексна, но според наблюдатели това се дължи и на свръхпопулация, бързо урбанизиране и стресът при отглеждане на деца в изключителна бедност и мизерия. Суеверията пък се разпалват от местни „лечители“, които вземат пари на родителите, за да направят екзорсизъм.

Но гоненията в днешно време не се ограничават само до вандализъм на единични лица или групировки. През 2011 година съдилища в Саудитска Арабия осъждат мъж и жена ( два различни случая) на обезглавяване, защото са обвинени в магьосничество. През 2013 година две азиатски прислужнички са били осъдени на 1000 удара с камшик и 10 години затвор, защото са направили магия на работодателите си.

Ливански телевзионен екстрасенс, Али Хюсеин Сибат е бил аресутван през 2008 година, защото водил телевизионно предаване на ливански език (Скрития език) и защото правил предсказания и любовни отвари. Първоначално е бил осъден на смърт чрез обезглавяване, но след намеса на международни правозащитни организации присъдата му е била подменена на 15 години затвор.

А като се замислите в България има цяла телевизия с гледачки…

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм