Наука

Наблюдавайте пълна сърдечна трансплантация

banner-ciela-website

Screen Shot 2014-07-10 at 12.48.16 PM

Сърдечните заболявания са на първо място по смъртност в Света. Докато   постоянно има по около 50 000 кандидати за трансплантация, само около  5000 се извършват всяка година.

Първата сърдечна трансплантация е извършена през 1967 година в Кейп Таун, Южна Африка. След като 25 годишна жена изпада в мозъчна смърт след тежка катастрофа, сърцето й е било трансплантирано на 55 годишен мъж. За нещастие мъжът умира само 18 дни по-късно. Отхвърлянето на транспланта е било често срещано явление в началото на тази практика. Повечето пациенти доживявали едва няколко седмици и затова тези операции не са били често явление.  В последващите десетилетия пациентите са подобрили тази черна статистика благодарение на щателното изследване за съвпадение на тъканите и последващото медикаментозно лечение.

Днес реципиентите на сърца имат ниво на преживяемост от 90% след една година и 74% след 5 години. Тези цифри ще се подобрят с последните проучвания в сферата на стволовите клетки.

Преди самата операция потенциалните реципиенти подлежат на психологически оценки, както и различни здравни изследвания и изследвания за съвместимост на тъканите. След като има „свободно“ сърце реципиентът се избира на базата на няколко фактора: време прекарано в чакане, прогнози, приблизително разстояние до донора.

Когато всички са готови, на пациентът се поставя пълна упойка и се свързва с кардиопулмонална  байпас машина.  След като кръвта е напълно отклонена от сърцето, старото сърце се изважда и се заменя с донорския орган. След като новото сърце е поставено и кръвотокът е възстановен, сърцето бива третирано с ток, за да започне да бие отново. Преди да затворят пациента, лекарите наблюдават сърцето дали функционира правилно.

Видеото не се препоръчва за хора със слаба психика. Все пак ще наблюдавате истинска операция извършена върху истински хора.

banner-ciela-website

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!

banner-ciela-website

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Първи данни показват, че руската ваксина против SARS-COV-2 е безопасна и ефективна

Преди по-малко от седмица бяха публикувани в престижния ...

Facebook

Инстаграм

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.

shares