Наука

Наблюдавайте пълна сърдечна трансплантация

banner-ciela-website

Screen Shot 2014-07-10 at 12.48.16 PM

Сърдечните заболявания са на първо място по смъртност в Света. Докато   постоянно има по около 50 000 кандидати за трансплантация, само около  5000 се извършват всяка година.

Първата сърдечна трансплантация е извършена през 1967 година в Кейп Таун, Южна Африка. След като 25 годишна жена изпада в мозъчна смърт след тежка катастрофа, сърцето й е било трансплантирано на 55 годишен мъж. За нещастие мъжът умира само 18 дни по-късно. Отхвърлянето на транспланта е било често срещано явление в началото на тази практика. Повечето пациенти доживявали едва няколко седмици и затова тези операции не са били често явление.  В последващите десетилетия пациентите са подобрили тази черна статистика благодарение на щателното изследване за съвпадение на тъканите и последващото медикаментозно лечение.

banner-ciela-website

Днес реципиентите на сърца имат ниво на преживяемост от 90% след една година и 74% след 5 години. Тези цифри ще се подобрят с последните проучвания в сферата на стволовите клетки.

Преди самата операция потенциалните реципиенти подлежат на психологически оценки, както и различни здравни изследвания и изследвания за съвместимост на тъканите. След като има „свободно“ сърце реципиентът се избира на базата на няколко фактора: време прекарано в чакане, прогнози, приблизително разстояние до донора.

Когато всички са готови, на пациентът се поставя пълна упойка и се свързва с кардиопулмонална  байпас машина.  След като кръвта е напълно отклонена от сърцето, старото сърце се изважда и се заменя с донорския орган. След като новото сърце е поставено и кръвотокът е възстановен, сърцето бива третирано с ток, за да започне да бие отново. Преди да затворят пациента, лекарите наблюдават сърцето дали функционира правилно.

Видеото не се препоръчва за хора със слаба психика. Все пак ще наблюдавате истинска операция извършена върху истински хора.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!

banner-ciela-website

Share this Story

Подобни публикации

Може да подкрепите дейността на този блог.

Подкрепете Science blog чрез Patreon!

Харесайте ни във facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

Ако харесвате дейността на 6nine, може да помогнете със скромно дарение за обезпечаване на някои нужди. Благодаря!

Choose currency

Enter amount

Статии в снимки

shares