Наука

Учен с български корени е номиниран за Нобелова награда

banner-ciela-website

20140629213753-1[1]
Не се гордейте, докато четете тази статия… Няма смисъл да изпитваме гордост от успехите на този непознат човек. В България все пак пари за наука не се отделят, а учените биват прогонвани в други страни, където преуспяват, а ние в крайна сметка се гордеем, че сме ги прогонили… Този човек носи само българско име, а чужда страна му е дала почва за развитие!
Проф. Самуил Рефетов, американски учен с български произход е номиниран за Нобелова награда. Той напуска страната ни заедно със семейството си през 1949 година след войната. Тогава той е бил малък, съобщи БТВ.

Емигрирахме в Белгия, а после в Канада, където завърших биохимия и медицина. Като млад човек бях идеалист. Записах се в училище за тропически болести в Лондон”, спомня си проф. Рефетов.

banner-ciela-website

В края на ’60-те години на ХХ век научните му интереси го отвеждат в Америка и започва в Харвард. Случайна пациентка променя пътя му. Когато започва да я изследва, той открива болест, непубликувана досега и я наричат Болестта на Рафетов. Заради това отличие е предложен за Нобелова награда. В момента работи в лабораторията на Чикагския университет предимно в сферата на болестите на щитовидната жлеза.

Професор Рефетов е щастлив със семейството си. Има три деца и пет внуци. Те стават причината той отново да се завърне след дълги години в България и повече да не прекъсва връзката си с родината.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!

banner-ciela-website

Share this Story

Подобни публикации

Може да подкрепите дейността на този блог.

Подкрепете Science blog чрез Patreon!

Харесайте ни във facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

Ако харесвате дейността на 6nine, може да помогнете със скромно дарение за обезпечаване на някои нужди. Благодаря!

Choose currency

Enter amount

Статии в снимки

shares