Наука

Учен с български корени е номиниран за Нобелова награда

20140629213753-1[1]
Не се гордейте, докато четете тази статия… Няма смисъл да изпитваме гордост от успехите на този непознат човек. В България все пак пари за наука не се отделят, а учените биват прогонвани в други страни, където преуспяват, а ние в крайна сметка се гордеем, че сме ги прогонили… Този човек носи само българско име, а чужда страна му е дала почва за развитие!
Проф. Самуил Рефетов, американски учен с български произход е номиниран за Нобелова награда. Той напуска страната ни заедно със семейството си през 1949 година след войната. Тогава той е бил малък, съобщи БТВ.

Емигрирахме в Белгия, а после в Канада, където завърших биохимия и медицина. Като млад човек бях идеалист. Записах се в училище за тропически болести в Лондон”, спомня си проф. Рефетов.

В края на ’60-те години на ХХ век научните му интереси го отвеждат в Америка и започва в Харвард. Случайна пациентка променя пътя му. Когато започва да я изследва, той открива болест, непубликувана досега и я наричат Болестта на Рафетов. Заради това отличие е предложен за Нобелова награда. В момента работи в лабораторията на Чикагския университет предимно в сферата на болестите на щитовидната жлеза.

Професор Рефетов е щастлив със семейството си. Има три деца и пет внуци. Те стават причината той отново да се завърне след дълги години в България и повече да не прекъсва връзката си с родината.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook