Наука

Пенисите в животинското царство…

python-penis-02[1]

Тази статия може да не се хареса на хора със слаби нерви или попадаща в категорията “гнусливи”. Любознателните обаче ще научат колко е голямо разнообразието на гениталии в животинското царство.

Пеещи гениталии

Кой иска музикален пенис? Micronecta scholtzi са малки сладноводни насекоми, които са често срещани в Европа. Може да не изглежда внушителни, но са най-шумните животни спрямо размерите си. Могат да създадат шум до 99 децибела, което е все едно да слушаш оркестър на първия ред. Микронекта създава този звук подобно на щурците, но само че го правят със своя пенис. В този случай насекомите търкат пениса си по набраздения си корем.

Четириглави пениси

Подобно на птицечовките и ехидните са снасящи яйца бозайници. Има 4 вида ехидни, които могат да бъдат открити в Нова Гвинея и Австралия. Това са едни доста странни животни – имат много дълги езици, достигащи над 18 сантиметра, имат и странни пениси. Техните пениси всъщност имат 4 глави, като само една е активна в даден момент. Всъщност 4-те глави се ротират по активност, все пак не може само една да върши цялата работа…

Класпери

Еласмобранхите (скатове, акули и подобни) имат остър двоен пенис. Този репродуктивен орган се нарича класпер и се използва за доставяне на семенна течност в женската клоака. Тук трябва да се спомене за хората, които не знаят, че и клоаката е доста странен орган. Това е едно телесно отверстие, което се използва за уриниране, полов процес и дефекация.

Дуел с пениси

Плоските червеи са хермафродити, което означава, че имат и женска, и мъжка полова система. Продуцирането на яйцеклетки обаче е доста по скъп енергетично процес, отколкото да се продуцират сперматозоиди… Това е причина по време на копулация двата индивида да се бият помежду си за правото кой да изпълнява мъжката роля в този процес. По време на боя двата червея се пронизват по цялата дължина на тялото със своите пениси, при което те се осеменяват. Затова те се опитват да избягат от намушкването.

 

Хемипениси

Змиите и гущерите също имат странни гениталии. Техният мъжки полов орган се нарича хемипенис, като всеки мъжки има по два от тях, като при различните копулации ги редуват. Някои дори имат ригидни костици в пениса си, за по-сигурно осеменяване.

Огромни гениталии

Типичен пример е  езерната патица Oxyura vittata. Доклад от 2011 година в Nature описва, че това животно има най-дългия пенис, достигащ цели 42.5 сантиметра (повече от самото тяло на птицата). Повечето птици дори нямат пениси, а копулират чрез допир на отверстията. Това откритие е по-скоро озадачаващо и учените все още не могат да си обяснят на какво се дължи този феномен. Някои учени спекулират, че подобния на храст връх на пениса служи за почистване на сперма от предишни партньори.

Откачващи се пениси

Аргонавтите, които са вид октоподи не си правят труда да се занимават прекалено много с женските, защото складират семенната си течност в откъсващи се пипала наречени хектокотил . След като пипалото се откъсне от мъжкия, то започва до плува, за да стигне до женската и да я оплоди. Женските от своя страна могат да пазят пипала от няколко мъжки, за да се опложда по няколко пъти, когато реши в продължение на няколко дена.

Псведопениси

Женските хиени секретират прекалено много тестостерон, което ги кара да развият псевдопениси. Те всъщност представляват увеличени клитори, но могат да достигнат до 7 инча.

Размяна на ролите

По-рано тази година в доклад в Current Biology е описан нов род насекоми наречен Neotrogla , които имат разменени полови органи… Женските имат огромен пенис наречен гинозом , който се вкарва в мъжкото полово отверстие. Гинозомите са снабдени и с шипчета за да не може мъжкия да избяга, а копулацията да продължи между 40 и 70 часа…

 

 

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook