Откриха сперма на 17 милиона години

banner-ciela-website

1--ostracod-sperm-140513-670x440[1]

Най-старата и най-добре запазена сперма в света, на 17 млн. години, бе открита в Австралия, съобщиха в сряда учени от университета в Нов Южен Уелс.

Сперматозоиди от древен вид малка скарида е била открита в район в далечния север на щата Куинсленд, където преди това са били намерени много праисторически животни. Сред тях са гигантска птицечовка и месоядни кенгура.

Майк Арчър от катедрата по биология, почвата и околната среда към университета в Нов Южен Уелс, който копае в този район от 35 години, заяви, че спермата е вълнуващо откритие. „Това е най-старата фосилизирана сперма, откривана някога в историята на геологията”, твърди той.

bats-bats-big-as-blooming-c[1]

Но интересното е, че освен спермата, много добре съхранени са и меките тъкани на животното. Това е изключително рядко срещано и според учените това се дължи на дъжд от екскременти от прилепи върху водния басейн, където са се намирали въпросните ракообразни.

Смята се, че високото съдържание на фосфор в екскрементите е убило скаридите, но е и спомогнало процеса на минерализация, който е съхранил така добре меките тъкани.

Въпросните фосили принадлежат на вид сладководни ракообразни познати като остракоди и са намерени през далечната 1988 година. По-късно откритите останки са били предадени на европейски специалисти, които откриват спермата и публикуват откритията си в журнала Proceedings of the Royal Society B.

Дължината на половите клетки е около 1.3 милиметра – колкото и самите скариди.

banner-ciela-website

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!

banner-ciela-website

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Първи данни показват, че руската ваксина против SARS-COV-2 е безопасна и ефективна

Преди по-малко от седмица бяха публикувани в престижния ...

Facebook

shares