Откриха сперма на 17 милиона години

banner-ciela-website

1--ostracod-sperm-140513-670x440[1]

Най-старата и най-добре запазена сперма в света, на 17 млн. години, бе открита в Австралия, съобщиха в сряда учени от университета в Нов Южен Уелс.

Сперматозоиди от древен вид малка скарида е била открита в район в далечния север на щата Куинсленд, където преди това са били намерени много праисторически животни. Сред тях са гигантска птицечовка и месоядни кенгура.

Майк Арчър от катедрата по биология, почвата и околната среда към университета в Нов Южен Уелс, който копае в този район от 35 години, заяви, че спермата е вълнуващо откритие. „Това е най-старата фосилизирана сперма, откривана някога в историята на геологията”, твърди той.

bats-bats-big-as-blooming-c[1]

banner-ciela-website

Но интересното е, че освен спермата, много добре съхранени са и меките тъкани на животното. Това е изключително рядко срещано и според учените това се дължи на дъжд от екскременти от прилепи върху водния басейн, където са се намирали въпросните ракообразни.

Смята се, че високото съдържание на фосфор в екскрементите е убило скаридите, но е и спомогнало процеса на минерализация, който е съхранил така добре меките тъкани.

Въпросните фосили принадлежат на вид сладководни ракообразни познати като остракоди и са намерени през далечната 1988 година. По-късно откритите останки са били предадени на европейски специалисти, които откриват спермата и публикуват откритията си в журнала Proceedings of the Royal Society B.

Дължината на половите клетки е около 1.3 милиметра – колкото и самите скариди.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!

banner-ciela-website

Share this Story

Подобни публикации

Може да подкрепите дейността на този блог.

Подкрепете Science blog чрез Patreon!

Харесайте ни във facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

Ако харесвате дейността на 6nine, може да помогнете със скромно дарение за обезпечаване на някои нужди. Благодаря!

Choose currency

Enter amount

Статии в снимки

shares