Наука

Покачването на морското равнище вече е НЕИЗБЕЖНО…

glacier collapse

Промените в климата е огромен, многостранен проблем поради, което е много трудно да се определи кой аспект от него е най-значим. Въпреки това не може да се пренебрегне фактът, че нивата на моретата и океаните се покачва, което засяга живота на множество хора. За нещастие, според ново проучване на Ерик Ригнот от NASA , публикувано в Geophysical Research Letters се твърди, че ледниците в Западна Антарктика за достигнали до положение, от което няма връщане назад. Те вече се плъзгат към океaна, където ще се разтопят и ще покачат още повече нивото на световния океан.

Преди време беше предсказано, че секция от ледник по крайбрежието на Западна Антарктика е достатъчно стабилна, за да остане непокътната в продължение на хилядолетия. Според нов доклад обаче, ледът ще се плъзне във водата и ще се разтопи доста по-бързо от очакваното. Тези ледници изпускат огромни количества вода всяка година – вода с маса колкото тази на ледената шапка на Гренландия. След като се разтопят, те ще покачат нивото на световния океан с цели 1.2 метра.

Ригнот и сътрудници са стигнали до този извод след като са анализирали 3 критични фактора на стабилността на ледниците: наклона на терена, дебита и размера на ледника плуващ във водата.

“Колапсът на този сектор от Западна Антарктика изглежда, че не може да се спре.” – потвърждава Ригнот. “Фактът, че разпадането се случва в цял огромен сектор се случва едновременно говори, че това се дължи на обща причина – например покачване на температурата под самия ледник.  Към този момент краят на този сектор изглежда, че не може да се предотврати.”
Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook