Наука

Защо всъщност се прозяваме?

cat-191608_640[1]Прозяваме се, когато ни се спи, когато ни е скучно или когато видим някой друг да се прозява. Някои хора се прозяват докато очакват нещо важно да се случи или ако са стресирани. Много хора смятат, че причината е, че мозъкът изпитва остър недостиг на кислород, но според ново проучване всъщност го правим за терморегулация. Прозяването охлажда мозъка.

Циклите на съня, кортизолната превъзбуда и стресът са асоциирани с колебания в температурата на мозъка. При предишни проучвания върху плъхове и хора, прозяването е било предшествано от повишена температура на мозъка и е последвано от моментално понижение на температурата. Ако прозяването поддържа температурата на мозъка балансирана, за да се поддържа хомеостаза, би трябвало да се прозяваме само в определени температурни граници.

За да се намери този “температурен прозорец” екип ръководен от Джорг Масен от Виенския университет и Андрю Галъп са измерили честотата на прозяване на 120 случайни минувачи във Виена през зимата (средна температура 1.4 градуса по Целзий) и през лятото (19.4 градуса по Целзий).  След края на експеримента хората са били помолени да попълнят анкета, в която да кажат колко пъти са се прозявали през определеното време. Трябвало е и да посочат своя пол, години, колко време са прекарали навън и колко време са спали. Някои от тези фактори са свързани с прозяването.

Разликата между двата изследвани сезона е значима – 18.3 % от участниците се прозяват през зимата, докато 41.7 % споделят, че са се прозявали през лятото. Но когато сравнили с идентично изследване проведено в Аризона, САЩ, установили, че резултатите им са коренно противоположни. В по-сухия климат хората се прозявали повече през зимата, отколкото през лятото.

След продължителни изследвания учените установили, че прозяването се дължи на оптимална температурна зона от около 20 градуса по Целзий. Когато температурите се покачат или понижат, честотата на прозяване намалява.

Може би охлаждането на мозъка подобрява менталните способности. Очевидно, ако атмосферната температура е идентична на тази на телесната, то прозяването не охлажда ефективно. Когато пък температурите са прекалено ниски, мозъкът няма нужда от охлаждане.
Това проучване е било публикувано в журнала “Physiology & Behavior” .

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook