Наука

Защо всъщност се прозяваме?

cat-191608_640[1]Прозяваме се, когато ни се спи, когато ни е скучно или когато видим някой друг да се прозява. Някои хора се прозяват докато очакват нещо важно да се случи или ако са стресирани. Много хора смятат, че причината е, че мозъкът изпитва остър недостиг на кислород, но според ново проучване всъщност го правим за терморегулация. Прозяването охлажда мозъка.

Циклите на съня, кортизолната превъзбуда и стресът са асоциирани с колебания в температурата на мозъка. При предишни проучвания върху плъхове и хора, прозяването е било предшествано от повишена температура на мозъка и е последвано от моментално понижение на температурата. Ако прозяването поддържа температурата на мозъка балансирана, за да се поддържа хомеостаза, би трябвало да се прозяваме само в определени температурни граници.

За да се намери този “температурен прозорец” екип ръководен от Джорг Масен от Виенския университет и Андрю Галъп са измерили честотата на прозяване на 120 случайни минувачи във Виена през зимата (средна температура 1.4 градуса по Целзий) и през лятото (19.4 градуса по Целзий).  След края на експеримента хората са били помолени да попълнят анкета, в която да кажат колко пъти са се прозявали през определеното време. Трябвало е и да посочат своя пол, години, колко време са прекарали навън и колко време са спали. Някои от тези фактори са свързани с прозяването.

Разликата между двата изследвани сезона е значима – 18.3 % от участниците се прозяват през зимата, докато 41.7 % споделят, че са се прозявали през лятото. Но когато сравнили с идентично изследване проведено в Аризона, САЩ, установили, че резултатите им са коренно противоположни. В по-сухия климат хората се прозявали повече през зимата, отколкото през лятото.

След продължителни изследвания учените установили, че прозяването се дължи на оптимална температурна зона от около 20 градуса по Целзий. Когато температурите се покачат или понижат, честотата на прозяване намалява.

Може би охлаждането на мозъка подобрява менталните способности. Очевидно, ако атмосферната температура е идентична на тази на телесната, то прозяването не охлажда ефективно. Когато пък температурите са прекалено ниски, мозъкът няма нужда от охлаждане.
Това проучване е било публикувано в журнала “Physiology & Behavior” .

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story

Подобни публикации

Ако харесвате дейността на 6nine, може да помогнете със скромно дарение за обезпечаване на някои нужди. Благодаря!

Choose currency

Enter amount

Харесайте ни във facebook

За biologist

I fucking love science! Здравейте! Казвам се Й. Стефанов и съм микробиолог (бъдещ доктор), science enthusiast, по дефиниция на БГ законодателството се водя "млад учен", просто любопитен. Геймър, меломан, киноман. MARVEL FAN! Млад съм, което явно за много хора е проблем. За други щеше да е проблем, ако бях брадат старец :D Няма угодия. Ако някой иска да се свърже с мен, може да ми пише на посочения имейл, да ми прати съобщение в страницата "Наука и критично мислене" (която е моя) или просто да ми пише на личния профил: https://www.facebook.com/munroe90

Статии в снимки

Може да подкрепите дейността на този блог.

Подкрепете Science blog чрез Patreon!