НЕнаука

Войната на Исляма с образованието и науката

tahmasebi20130917235522900[1]

В 21 век едно от най-лошите и срамни неща, в което може да ви обвинят е в антиислямизъм… Много хора смятат идеята, че хората изповядващи Исляма са фундаменталисти и изповядват крайна идеология е грешен и изтъркан стереотип… Основният аргумент е, че Исляма изповядва мир и не толерира агресията. Но някак си случаите на крайни прояви от подобни хора зачестяват, като те стават все по-шокиращи и по-кървави.

Напоследък нашумя терористичната организация Боко харам , която действа на територията на Нигерия. Нейната единствена цел е да създаде напълно ислямска държава, която да се подчинява на законите на шериата. Боко харам отрича западното образование и наука, организацията дори се опитва да ги ограничи, като използва изключително крайни методи. Само за 2014 година (сега сме месец май 2014) организацията е избила 1400 човека , а между 2002 и 2013 година жертвите са над 10 000 . Тя напада, отвлича и убива чужденци, християни,  дори мюсюлмани. Разрушава църкви, села, градове. Дори отвлича малки момичета позволили си лукса да се образоват. Всичко това е странно, защото западното течение носи много благини – освен всички технологии, може би най-важни са иновациите в медицината, които идват от запад. А всеки знае, че Африка има нужда от сериозна медицинска помощ.

През 2009-та година тогавашният лидер на групировката – Мохамед Юсюф дава интервю, в което твърди, че идеята за сферичната Земя е в остро противоречие с ислямското учение и този факт трябва да бъде забранен. Трябва да се забранят и ученията на Дарвин за Еволюцията, както и фактът, че дъждът се образува при изпарение на водата благодарение на слънчевата радиация.  Трябва да се спомене, че въпросният лидер е имал образование, знаел е перфектен английски, водел е заможен живот и е карал Мерцедес-Бенц.

Последното кърваво нападение е от 6 май 2014 година, когато Боко харам нападат градче край границата на Нигерия с Камерун. Загиналите са над 300 мъже, жени и деца. Десетки нападатели пристигнали в града посред бял ден с бронирани машини и минибуси с означения на полицията и армията, разказват местни. Те опожарили пазара, митническия офис, полицейския участък и почти всички магазини в града и избили хората с автоматичен огън, а в някои случаи им прерязвали гърлата.

Малала Юсуфзай

Друг подобен пример е инцидентът с малката Малала. Малкото пакистанско момиче със зъби и нокти се бори за равни права с момчетата. Макар и още дете тя води непрестанна битка… за образование. Тя просто иска да учи – страшно престъпление, нали? Това не се харесва на талибаните, които се опитват да затворят всички женски училища и да направят образованието достъпно само за момчетата. Тъй като Малала печели многобройни битки с талибаните, те решават да я елиминират. Затова те изпращат убиец, който влиза в ученическия автобус и застрелва 14 годишното момиче (през 2012) в главата. Нейна приятелка също е била простреляна. За щастие Малала оцелява и след множество интензивни операции тя се възстановява. Момичето не се предава и има амбициите да стане министър-председател.

И в крайна сметка каква е функцията на религиите през 21 век? Ползите от тях компенсират ли вредите? А не са ли те просто една от много граници, които разделят хората на базата на някакъв повърхностен признак?

И не, християнството не е по-малко кръвожадна религия… Историята говори…

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook