НЕнаука

Житие на около 1500 години твърди, че Христос не е распнат – Ватиканът в паника

ETNOGRAFYA MUZESI'NE TESLIM EDILEN EL YAZMASI INCIL

Открита и държана в тайна през 2000 година, книгата съдържа „Житието на Варнава“ – ученик на Христос, който разкрива, че Христос всъщност не е бил распнат на кръст, нито пък е бил син на Бог, а негов пророк.  Книгата още нарича апостол Павел  „Самозванеца“. Писанието твърди, че Исус се е възнесъл към Рая жив, а Юда е бил распнат на негово място.

Според различни доклади, експерти и религиозни органи от Техеран, книгата е оригинална. Самата тя е изписана чрез злато (златни букви) върху кожени листове на арамейски език – езикът на Исус Христос.

Текстът е много сходен с текстовете в Исляма , което е пряко противоречие с ученията на модерното християнство. В тази книга дори се твърди, че Исус предсказва идването на пророка Мохамед , който ще създаде Исляма 700 години по-късно.

Смята се, че по време на Съвета на Никея, католическата църква собственоръчно избира кои текстове да бъдат добавени в Библията, която познаваме днес. Така се пропуска житието на   Варнава за сметка на тези на Матей, Марко, Лука и Йоан. Много библейски текстове са изплували през времето, включително тези на „Мъртвото море“ и Гностически евангелия, но Ватиканът е особено загрижено за това на Варнава.

Какво означава това за всички религии основаващи се на Библията и Христос? Ами нещата са доста сериозни. Ватиканът е поискал от властите да им бъде позволено да бъде изследвано това писание. Въпросът е дали ще признаят оригиналността на тази книга или ще я провъзгласят за мюсюлманска лъжа?

За много тази книга е лъч надежда, че вярващите ще осъзнаят, че обектът на тяхното възхищение условен и че всеки текст, особено религиозния, е обект подлежащ на произволна интерпретация.

Какво означава това за атеисти/агностици и други подобни? Този текст истина ли е? Измислица? От значение ли е? За тяхна радост този текст кара религиозните хора да задават доста въпроси, вместо да сочат с пръст и да вярват сляпо.

Но най-голямата опасност за вярата е, когато хората започнат да вярват в това, което искат да е истина. При това те започват да се защитават от всяко реално доказателство особено, когато то революционизира основите, на които ходят.

В продължение на векове защитата на сляпата вяра подтиква цели нации към война, насилие, дискриминация, робство. Неща, които са били оправдавани с лъжи…

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook