НЕнаука

Нашата лъжлива българска социология…

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

186eea34a8941378510a8a3007331512[1]

Преди да прочетете тази статия искам дебело да подчертая, че тя не е политическа или агитационна. В тази статия критикувам българската социология и изразявам личното си отвращение! Според мен българската социология дори не трябва да бъде окачествявана като наука. Така само се петнят имената на хората, които се занимават с реална и стойностна наука!

Но преди самата критика трябва да погледнем историята на политическата социология и извършваните измервания. Човекът, който е създал метода за измерване на нагласите на хората се нарича Джордж Галъп – да, една от българските компании носи неправомерно неговото име, за да придаде достоверност на проучванията си… Галъп създава своя институт за политически изследвания през 1935 година, като той функционира и до днес. Компанията има клонове в над 20 страни по света, като самото име е марка, която показва, че проведените изследвания са качествено направени и точни. Затова и много компании искат да ползват това име…

Първото национално признание на компания за своята точност идва през 1936 година, когато предсказва с изключително малка грешка, че президентът Рузвелт ще победи Алф Ландън на президентските избори. За целта Галъп са анкетирали само 50 000 човека. Тази прогноза е била в остър сблъсък с прогнозата на уважаваното списание Liberty Digest ,  което прогнозира, че Ландън ще спечели. Списанието е анкетирали над 2 милиона души.

През 2012 година Галъп предсказва, че на президентските избори в САЩ Мит Ромни ще вземе 49%, а Обама 48%. Но според изборните резултати Обама печели с 51.1% срещу 47.2% за Ромни. Както сами виждате въпреки, че компанията не познава победителя, но тя успява да предскаже много точно процентите – в рамките на 2% грешка. Това както ще видите по-долу е изключителна прецизност, нещо с което нашите социолози не могат да се похвалят. Това може да се нарече реална наука!

А каква е Българската реалност?

Българските социолози често са обвинявани, че вместо да измерват точно ( в рамките на 2-3% грешка) общественото настроение, те го манипулират… Резултатът зависи от този, който плаща сметката… Не знам дали е вярно, прочетете по-долу написаното и сами си преценете.

Парламентарни избори 2013 година – прогнози и резултати.

dfgТова са последни официални данни преди въпросното събитие и публикувани в интернет, достъпни за всеки. Както виждате  някои от социологическите компании допускат огромната грешка от над 12%. За сравнение грешка по-голяма от 2-3% в чуждестранни компании се смята за изключителна неточност и непрофесионализъм. Много пъти дори самата агенция Галъп (истинската, не българската) е била критикувана за допусната грешка над 2-3%…

fgdgrjpgРезултатите отново са реални и можете да ги намерите в интернет. Тук картинката е подобна… Проведени изследвания с огромна грешка в полза на този, който плаща…

А знаете ли, кое е най-смешното? Шефът на агенция Медиана многократно е критикувал по различни медии българите за липса на морал, критикувал е политиците за своята продажност… Въобще едно лицемерно държание на социолог.

Но аз лично си задавам два въпроса:

  • Вместо да чета  фалшивите “проучвания” на социолозите, не е ли по-добре да хвърля един боб? Подозирам, че точността на двете предсказания ще е еднаква…
  • Тези предсказания вписват ли се в рамките на научните изследвания, когато нито познават “печелившия”, нито успяват да предскажат резултата? Въобще има ли смисъл от тях?

А представяте ли си, ако подобни грешки и отклонения имаше в реални научни проучвания?

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм