Наука

Защо този жираф е лапнал череп на антилопа?

banner-ciela-website

jwsxdzymlrjmrpahn83l_0

На тази снимка се вижда жираф с череп на антилопа в устата. От снимката само не става ясно каква е целта, но има много сведения за жирафи извършващи остеофагия – “ядене” на кости. Когато си толкова висок малко допълнително калций никога не е излишен. Костите са богат източник на фосфор и калций.

Въпреки името на този феномен, животните рядко изяждат цялата кост. Това се случва най-често, когато костта е на малко животно. Някои животни посягат дори на скъпата слонова кост… Какво разхищение.

Случаи на големи копитни животни дъвчещи кости са събрани в статия публикувана в  Journal of Archaeological Science . Въпреки това този процес остава все още мистериозен. Едно проучване дори посочва, че стомашните сокове на преживните животни не могат да извлекат голямо количество минерали от костите. Забелязано е и, че жирафите остеофагират доста по-често от други животни.

Някои жирафи са по-склонни към екзотично хранене от други. Жирафът Тони например от зоологическата градина  Werribee Open Plains Zoo, Австралия често е ял мъртви зайци пред посетителите… Някои посетители, учители се оплакват, че тъкмо докато обясняваш как жирафите са тревопасни, Тони започвал показно да си отхапва от мъртвото зайче…

banner-ciela-website

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!

banner-ciela-website

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Първи данни показват, че руската ваксина против SARS-COV-2 е безопасна и ефективна

Преди по-малко от седмица бяха публикувани в престижния ...

Facebook

Инстаграм

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.

shares