Наука

Защо този жираф е лапнал череп на антилопа?

banner-ciela-website

jwsxdzymlrjmrpahn83l_0

На тази снимка се вижда жираф с череп на антилопа в устата. От снимката само не става ясно каква е целта, но има много сведения за жирафи извършващи остеофагия – “ядене” на кости. Когато си толкова висок малко допълнително калций никога не е излишен. Костите са богат източник на фосфор и калций.

Въпреки името на този феномен, животните рядко изяждат цялата кост. Това се случва най-често, когато костта е на малко животно. Някои животни посягат дори на скъпата слонова кост… Какво разхищение.

banner-ciela-website

Случаи на големи копитни животни дъвчещи кости са събрани в статия публикувана в  Journal of Archaeological Science . Въпреки това този процес остава все още мистериозен. Едно проучване дори посочва, че стомашните сокове на преживните животни не могат да извлекат голямо количество минерали от костите. Забелязано е и, че жирафите остеофагират доста по-често от други животни.

Някои жирафи са по-склонни към екзотично хранене от други. Жирафът Тони например от зоологическата градина  Werribee Open Plains Zoo, Австралия често е ял мъртви зайци пред посетителите… Някои посетители, учители се оплакват, че тъкмо докато обясняваш как жирафите са тревопасни, Тони започвал показно да си отхапва от мъртвото зайче…

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!

banner-ciela-website

Share this Story

Подобни публикации

Може да подкрепите дейността на този блог.

Подкрепете Science blog чрез Patreon!

Харесайте ни във facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

Ако харесвате дейността на 6nine, може да помогнете със скромно дарение за обезпечаване на някои нужди. Благодаря!

Choose currency

Enter amount

Статии в снимки

shares