Наука

Биолози откриха вид, при който женската има “пенис”, а мъжкият “вагина”

sn-sexreversal

Животинското царство е богато на различни механизми за размножаване. Най-познатата концепция е момченцата да имат пениси, а момичетата вагини. Женските хиени имат псевдопениси, но това е по-скоро за шоу. В природата не е открит женски индивид от който и да е вид със същински пенис… досега!

Трябва да се подчертае, че мъжкият и женски пол не се определят от гиниталиите, а от гаметите. Мъжете продуцират сперматозоиди, а жените яйцеклетки.

В пещера в Бразилия е открит вид насекоми с напълно разменени гениталии. Новият род е наречен Neotrogla , а самите насекоми са около 3 мм дълги и приличат на мухи. Интересното е, че женската има сравнително голям пенис (научното му име е гинозом) и знае как да го използва. Резултатите от проучването са публикувани в журнала Current Biology .

Когато настъпи време за размножаване, женската обездвижва мъжкия и вкарва своя полов орган в мъжките гениталии наподобяващи вагина и така започват копулационна сесия, която продължава между 40 и 70 часа. След като е вкаран гинозомът в мъжкия индивид, женският полов орган се извива, за да прикрепи двамата един в друг. Връзката е толкова здрава, че един от биолозите се опитал да раздели двата индивида, което разкъсало мъжкия на половина, но въпреки това гениталиите не са били разделени.

Смята се, че еякулатът, който мъжкият прехвърля към женската е богат на нутриенти, за да помогне на женската с подхранването на яйцата. В пещери, където храната не е в изобилие, това може да е голям плюс за женските и доста натоварващо за мъжките индивиди.

Обикновено в животинското царство мъжките индивиди могат да продуцират и разпространяват гамети като луди, тъй като повечето мъжки не играят никаква роля в отглеждането на поколението, а просто оплождат женските. Женските обаче хабят доста повече енергия и ресурси, за да продуцират яйцеклетки и да отглеждат поколението, което ги прави доста придирчиви относно партньорите. Това при Neotrogla е изцяло обърнато и мъжките имат лукса да избират внимателно своя партньор.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook