Наука

Биолози откриха вид, при който женската има “пенис”, а мъжкият “вагина”

sn-sexreversal

Животинското царство е богато на различни механизми за размножаване. Най-познатата концепция е момченцата да имат пениси, а момичетата вагини. Женските хиени имат псевдопениси, но това е по-скоро за шоу. В природата не е открит женски индивид от който и да е вид със същински пенис… досега!

Трябва да се подчертае, че мъжкият и женски пол не се определят от гиниталиите, а от гаметите. Мъжете продуцират сперматозоиди, а жените яйцеклетки.

В пещера в Бразилия е открит вид насекоми с напълно разменени гениталии. Новият род е наречен Neotrogla , а самите насекоми са около 3 мм дълги и приличат на мухи. Интересното е, че женската има сравнително голям пенис (научното му име е гинозом) и знае как да го използва. Резултатите от проучването са публикувани в журнала Current Biology .

Когато настъпи време за размножаване, женската обездвижва мъжкия и вкарва своя полов орган в мъжките гениталии наподобяващи вагина и така започват копулационна сесия, която продължава между 40 и 70 часа. След като е вкаран гинозомът в мъжкия индивид, женският полов орган се извива, за да прикрепи двамата един в друг. Връзката е толкова здрава, че един от биолозите се опитал да раздели двата индивида, което разкъсало мъжкия на половина, но въпреки това гениталиите не са били разделени.

Смята се, че еякулатът, който мъжкият прехвърля към женската е богат на нутриенти, за да помогне на женската с подхранването на яйцата. В пещери, където храната не е в изобилие, това може да е голям плюс за женските и доста натоварващо за мъжките индивиди.

Обикновено в животинското царство мъжките индивиди могат да продуцират и разпространяват гамети като луди, тъй като повечето мъжки не играят никаква роля в отглеждането на поколението, а просто оплождат женските. Женските обаче хабят доста повече енергия и ресурси, за да продуцират яйцеклетки и да отглеждат поколението, което ги прави доста придирчиви относно партньорите. Това при Neotrogla е изцяло обърнато и мъжките имат лукса да избират внимателно своя партньор.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story

Подобни публикации

Ако харесвате дейността на 6nine, може да помогнете със скромно дарение за обезпечаване на някои нужди. Благодаря!

Choose currency

Enter amount

Харесайте ни във facebook

За biologist

I fucking love science! Здравейте! Казвам се Й. Стефанов и съм микробиолог (бъдещ доктор), science enthusiast, по дефиниция на БГ законодателството се водя "млад учен", просто любопитен. Геймър, меломан, киноман. MARVEL FAN! Млад съм, което явно за много хора е проблем. За други щеше да е проблем, ако бях брадат старец :D Няма угодия. Ако някой иска да се свърже с мен, може да ми пише на посочения имейл, да ми прати съобщение в страницата "Наука и критично мислене" (която е моя) или просто да ми пише на личния профил: https://www.facebook.com/munroe90

Статии в снимки

Може да подкрепите дейността на този блог.

Подкрепете Science blog чрез Patreon!