Наука

Знаете ли колко струва едно дърво?

banner-ciela-website

nr9e8dnp

Бъдете ЕКО поне веднъж, поне на 22 Април 2014 година – Световен ден на Земята.

Всички знаем колко важни са дърветата за природата. Някои дори ги смятат за безценни, докато други просто им слагат етикет с цена. Но чудили ли сте се колко всъщност струва едно дърво?

Една от основните атракции в град Давао, Филипините е  Eden Nature Park & Resort . Това е един удивително красив парк разположен на площ от 800 декара, в който се намира един причудлив билборд със заглавие: “Едно дърво струва 193 259$” .

banner-ciela-website

“От значение за всички! Едно дърво струва 193 259$, според професор T.M.Das от университета в Калкукта. Едно дърво доживяло до 50 годишна възраст би генерирало кислород на стойност 31 250$, пречистило въздух на стойност 62 000$, би контролирало почвената ерозия и би я направила по-плодородна, което би струвало още 31 250$. Рециклирането на водата се оценява на 37 500$, а предоставянето на дом за животните се оценява на 31 250$. В тази сметка не са включени приходите от продажбата на плодове, зеленчуци, дървесина и други суровини. Това е още една причина, която да ни накара да се грижим за горите.”

Може да не е много точна сметката, но е удивително как са представени дърветата на този билборд. Понякога имаме нужда да ни бъде напомняно очевидното…

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!

banner-ciela-website

Share this Story

Подобни публикации

Може да подкрепите дейността на този блог.

Подкрепете Science blog чрез Patreon!

Харесайте ни във facebook

Статии в снимки

shares