Наука

Да се легализира марихуаната, но само и единствено с медицинска цел!

1601530_697953416892626_1235506857_n[1]

Все по-модерно става да се отправят призиви за легализиране на марихуаната. Разбира се няма нищо лошо в това, стига да има изключително строг контрол и разписани правила. Марихуана не може да се продава свободно, а само с медицинско предназначение.

Тезата се подкрепя и от последното проучване на лекари публикувано в журнала The Journal of Neuroscience.  Проучването е със заглавие Cannabis Use is Quantitatively Associated with Nucleus Accumbens and Amygdala  Abnormalities in Young Adult Recreational Users и в него авторите са стигнали до извода, след задълбочени изследвания на пациенти, че хората използващи марихуана с цел забавление имат абнормални промени в мозъка. Промени в морфологията на мозъка при използващите марихуана се наблюдават в стриатума и бадемовидното тяло, които отговарят за еуфорията, чувствата, които  изпитваме, когато сме награждавани, поощрявани и чувството на отвращение. Трябва да се подчертае, че промените в морфологията на мозъка е свързано с количеството на излагане на наркотика.

Но подобно откритие не елиминира положителните ефекти, които има марихуаната върху болни и страдащи хора. В този случай използването на марихуана с медицинска цел носи повече позитиви отколкото негативи.

Често раково болни подложени на химиотерапия страдат от силно гадене. В този случай марихуаната може да помогне на болните, като облекчи симптомите на гадене и да направи химиотерапията по-малко неприятна. Има и лека уловка – границата между благоприятните ефекти и появя на неблагоприятни е много тънка и зависи от изпушеното количество марихуана.

Марихуаната може да помогне и на хората страдащи от множествена склероза. Установено е, че марихуаната намаля болката в мускулите, спазмите и може да контролира треморите при болните от множествена склероза.
Установено е и, че употребата на марихуаната понижава налягането в очите при страдащите от глаукома.

Употребата на марихуана засилва апетита. Това за някои може да не е много положителен ефект, но за страдащите от хронична загуба на тегло е плюс. Такива например са болните от ХИВ.

Има проучвания, които показват, че марихуаната може да облекчава болките при раково болни.

Но това е само една страна на монетата. Употребата на марихуана крие и много рискове. Учени от калифорнийския университет са установили, че употребата на марихуана засилва симптомите на шизофрения, влошава способностите за учене и възприемане, причинява скованост.  Други проучвания посочват, че тетрахидроканабинолът причинява психоза. Освен това тетрахидроканабинолът инхибира освобождаването на ацетилхолин в хипокампуса, което преведено на български означава, че наркотикът влошава паметта на този, който го използва.

Но най-голямото притеснение на лекарите е, че проучванията сочат, че марихуаната е “gateway” наркотик или с други думи преходник към по-сериозната дрога като кокаин, хероин и други.

Всичко изказано до тук потвърждава тезата, че ако марихуаната се легализира, то трябва да има строг контрол и да се дава само и единствено с медицинска цел.

Използвани източници:

  • Delta-9-tetrahydrocannabinol effects in schizophrenia: Implications for cognition, psychosis, and addiction
  • An Experimental Study of Catechol-O-Methyltransferase Val158Met Moderation of |[Delta]|-9-Tetrahydrocannabinol-Induced Effects on Psychosis and Cognition
  • Inhibition of hippocampal acetylcholine release after acute and repeated Δ9-tetrahydrocannabinol in rats
  • Δ9-Tetrahydrocannabinol in Depressed Patients
 • Enhanced susceptibility of mice to combinations of delta 9-tetrahydrocannabinol and live or killed gram-negative bacteria.
 • Effects of Maternal Marijuana and Cocaine Use on Fetal Growth
 • The Cannabinoid System and Male Reproductive Functions
 • Cannabis Use is Quantitatively Associated with Nucleus Accumbens and Amygdala  Abnormalities in Young Adult Recreational Users

 

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook