Наука

В Румъния строят най-мощния лазер в света

655-402-a[1]

Румъния може да получи Нобелова награда за строежа на най-мощния лазер в света, който започна миналата година, написа във фейсбук профила си румънският премиер Виктор Понта.Проектът за изграждане на инсталацията Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP) се осъществява от Националния институт за научни изследвания в областта на физиката и ядреното инженерство „Хория Хулубей“.

ELI-NP, който ще е най-мощния лазер в света, ще бъде изграден в южния румънски град Мъгуреле, на около 10 км от Букурещ, с финансовата подкрепа на ЕС.

ELI-NP е част от по-голям научно-изследователски проект, който включва инсталации още в Чехия и Унгария, и ще бъде осъществен от консорциум от 13 държави.

Общата стойност на проекта възлиза на над 356 млн. евро.

По думите на д-р Николае Замфир, генерален директор на института в Мъгуреле,

центърът ще бъде аналог в сферата на лазерите на Центъра за изследване на елементарните частици ЦЕРН в Женева.

Комплексът се строи върху сеизмични амортисьори, за да се избегне механичното влияние над и върху околната среда.

В. „Журналул национал“ отбелязва, че теоретично силата на лазера може да доведе до „преместване на материя“, т. е. телепортация.

Share this Story

Подобни публикации

Последвайте ме в Twitter

twitter-followme[1]

Харесайте ни във facebook

За biologist

I fucking love science! Микробиолог, science enthusiast, по дефиниция на БГ законодателството се водя "млад учен", просто любопитен. Геймър, меломан, киноман. MARVEL FAN! Млад съм, което явно за много хора е проблем. За други щеше да е проблем, ако бях брадат старец :D Няма угодия. https://www.facebook.com/munroe90

Статии в снимки