Наука

Скъпи родители, лъжат ви…

flu_vaccine2212[1]

Тази статия е превод от статия в блога на д-р Дженифър Раф – молекулярен биолог, който изучава древни човешки геноми и в същото време се занимава с Муай тай, ММА и други бойни изкуства. Едно от лошите момичета на науката 🙂

Скъпи родители,
вие сте лъгани! Хората, които твърдят, че защитават интереса на вашите деца поставят здравето и дори живота им на огромен риск.

Те твърдят, че морбилите не е смъртоносно заболяване. Но то е!Твърдят, че варицелата не е голяма работа. Но може и да бъде…

Твърдят, че грипът не е опасен. Но е!

Твърдят, че ваксините не са много ефикасни в превенцията от заболявания . Но 3 милиона детски животи биват спасявани чрез ваксинации всяка година, а 2 милиона умират годишно от заболявания, които могат да бъдат избегнати чрез ваксинация.

Твърдят, че естествената инфекция е по-добра от ваксинирането. Грешат!

Твърдят, че ваксините не се изпитват за безопасност. Но ваксините се подлагат на най-висок контрол от което и да е друго лекарство. Например има проучване, което е изследвало безопасността и ефективността на пневмококова ваксина при 37 868 деца.

Те ще твърдят, че докторите няма да признаят, че ваксините имат странични ефекти. Но всъщност ефектите са много добре познати.

Твърдят, че тройната MMR ваксина причинява аутизъм. Това не е вярно! Въпросът дали ваксините причиняват аутизъм е разглеждан в проучване, след проучване, след проучване и всички показват, че ваксините не причиняват аутизъм.

Твърдят, че тиомерсалът във ваксините причинява аутизъм. Но това не е вярно и със сигурност не е вярно от 2001 година насам.
Твърдят, че алуминият във ваксините (адювант, компонент, който подсилва имунния отговор) е вреден за децата. Но децата поглъщат повече алуминий  от майчината кърма отколкото от ваксините, а и са нужни доста, доста по-големи количества, за да се наблюдава неблагоприятен ефект.

Твърдят, че имунизационният календар е прекалено тежък за детската имунна система. Грешат!

Твърдят, че ако децата на други хора са ваксинирани, останалите няма нужда да се ваксинират… Това е един от най-лицемерните аргументи, който някой може да чуе. Първи, ваксините не винаги имат 100% ефективност – има шанс ваксинирано дете да бъде заразено, ако е изложено на патагоена. Още по-лошото е, че има хора, които не могат да бъдат ваксинирани, защото страдат от имунен дефицит или са алергични към някой от компонентите. Тези хора разчитат на колективния имунитет. Хора, които избират да не ваксинират децата си излагат на опасност не само семейството, но и други хора.

Твърдят, че природните, алтернативните рецепти са по-добри от науката и медицината. Грешат!

Истината е, че ваксините са едно от най-големите ни постижения в областта на публичното здраве.
Мога да предвидя какъв ще е отговорът на хората подкрепящи идеите на антиваксарите. Тъй като те не могат да спорят срещу преобладаващите научни доказателства за ваксините, те могат да използват конспирационната теория за фармацевтичната мафия. Те ще твърдят, че не съм учен и най-вероятно някой ми плаща

Нито едно от тези неща не са истина! Подобни тези показват, че хората борещи се срещу ваксините нямат реални аргументи, за да защитят своите идеи. Дълбоко в себе си те осъзнават това и затова единственото, което могат да направят е да атакува авторите на подобни мнения директно.

Но защо ви лъжат? Някои хора го правят за лична изгода, опитвайки се да ви продадат алтернативните си рецепти като ви карат да се страхуват от науката и медицината. Със сигурност има много хора сред протестиращите, които имат добри намерения и наистина вярват, че ваксините са вредни. Но както един астрофизик наскоро каза: “Хубавото нещо на науката е, че тя е ИСТИНА независимо дали вярваш в нея или не”  . Но добрите намерения няма да спрат микробите и вирусите да инфектират и нараняват хората, а подобни негативни послания за ваксините имат ужасяващи последствия.

Отправям същото послание, което отправят и антиваксърите – Образовайте се! Но докато те настояват да четете сайтове, които подкрепят тяхната позиция, аз смятам, че вие трябва да научавате какво твърди научната общност. Научете как работи имунната система. Прочетете историята на заболяванията преди създаването на ваксините. Разговаряйте с възрастни хора, които са израстнали, когато полиомиелитът, морбилите и други заболявания не са подлежали на превенция. Прочетете за   Andrew Wakefield и как неговата “научна статия” свързваща MMR ваксините и аутизма е изхвърлена от научните журнали, а лекарските му права са били забранени. Прочетете многобройните големи проучвания, които изследват дали аутизмът е причинен от ваксини и които не са открили нищо

Това може да ви се стори като много работа, а самите научни статии като скучни и трудни за четене… Но четенето на статии е умение, което може да бъде усъвършенствано и което може да бъде много полезно. Ето ви един много добър източник чрез който може да проверявате дали една медицинска информация е вярна. Дължите на децата и на себе си да изследвате този проблем. Не се доверявайте на думите на някакъв непознат в интернет (дори и на мен). Четете научните проучвания, които съм ви дала в тази статия и говорете с вашите лекари. Не се страхувайте от ваксините, независимо какво ви казват антиваксърите. Вместо това трябва да се страхувате от това, което може да и мсе случи…
y3jycyukЧаст от научните статии, използвани за написването на тази статия:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10559545
http://www.immunizationinfo.org/issues/exposure-parties/measles-parties
http://pediatrics.aappublications.org/content/123/1/e164.full
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12949291
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14519711?dopt=Abstract
http://www.plosone.org/article/info%3Adoi/10.1371/journal.pone.0003140
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2008/09/04/AR2008090401411.html
http://pediatrics.aappublications.org/content/112/6/1394.full
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0048969795047024
http://pediatrics.aappublications.org/content/112/6/1394/T3.expansion.html
Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook