Технология

Квантови точки зареждат смартфон само за 30 секунди

StoreDot-charger-30-seconds

Средно е нужно по 2-3 часа, за да се зареди батерията на смартфон, ако е напълно изтощена. Краткият живот на батерията и продължителното зареждане се превръща във все по-сериозен проблем за съвременното общество, тъй като то все повече разчита на своята потребителска електроника. Ново устройство създадено от израелската стартъп компания “StoreDot ” може да революционизира технологията за зареждане на мобилни батерии, като съкрати технологичното време до невероятните 30 секунди.

Тайната зад технологията на “StoreDot ” са квантовите точки , които са около 60 пъти по-малки по размер от вируса на СПИН. Тези “точки” са всъщност пептиди, които са променени, за да придобият определени свойства – оптични или способността да генерират заряд, когато се разпънат. Само два пептида са свързани и имат кристална структура, която спомага за тяхната стабилност и способността да задържат заряд, който би трябвало да издържи хиляди цикъла на зареждане.

Квантовите точки (quantum dots) представляват наноразмерни (1-10 нанометра) кристали от полупроводников материал. Характерно за квантовите точки е т.нар. квантово ограничение на екситона. Като следствие от това квантовите точки абсорбират и излъчват видима светлина. Тези оптични свойства на квантовите точки не са характерни за полупроводниците, чиито размери на кристалите са по-големи от 10 нанометра. Квантовите точки са пазарен продукт и намират приложение като биологични маркери, като компоненти на лазери и светоизлъчващи устройства, сензори и др. Провеждат се интензивни научни изследвания за други техни приложения. Квантовите точки са типични обекти на нанотехнологията. Най-впечатляващият факт за квантовите точки е зависимостта на техните оптични свойства от размера им. Дължините на абсорбираната и излъчената светлина зависят от диаметъра на нанокристалите. Това означава, че изменението на размера на кристала ще води до изменение на оптичните свойства. Размерът на получените нанокристали може да се контролира от различни фактори, които определят кинетиката на нанокристалния растеж. Следователно, контролирането на размера на нанокристалите може да се разглежда като „инженерство” на оптичните свойства (или вид „инженерство” на забранената зона).

Конвенционалните батерии използват електролит, който да генерира електрони, но “StoreDot” са създали батерия, която използва разтвор на нанокристални квантови точки. В резултат батерията е около 5 пъти по-мощна, като дори е и с редуциран размер.

В момента зарядното устройство на StoreDot е с размерите на телефон, дори малко по-дебело, но компанията рабори по намаляне на размерите за своя комерсиален дебют, който се очаква да бъде през 2016 година. Очакваната цена на устройството е около 30$ . Прототипът е изработен специално за Samsung Galaxy S 4 въпреки, че компанията смята да пусне устройства и за други марки.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Технология

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook