Наука

Според учени ГМО и техни продукти не са опасни, а ползите са многобройни

banner-ciela-website

Laboratory-Tests-Food-Allergy-Intolerance-3[1]

Откритията с помощта на генното инженерство в областта на медицината, теориите за произхода на живота, психологията и дори сигурността в бъдеще все повече ще се приемат като част от нормалното и естествено развитие на човечеството. Ако започнем обаче безотговорно да създаваме “подобрени” организими или индивиди, без да спазваме етични и морални норми, последиците може да са катастрофални, коментират в интервю за БТА учени и експерти. Може ли генното инженерство да реши проблемите с изхранването, болестите и дори тероризма

През XXI в. се увеличава рискът от конфликти и проблеми с хранителната сигурност заради затоплянето на климата. Недостигът на вода и храна най-вече в бедните страни от Юга ще засили миграцията, а климатичните промени “ще повишат непряко риска от конфликти”, предупреждават експерти от ООН в доклад от 31 март т.г., цитирани от Франс прес.

banner-ciela-website

Дни по-рано АФП съобщи, че учени и фондации се обединили в световно партньорство с цел да се увеличи с 50 на сто добивът на пшеница до 2034 г., тъй като търсенето й нараства по-бързо от добивите. “На фона на тези факти ГМО могат да помогнат да се запази човечеството”, смята професор доктор на биологическите науки Иван Минков, ръководител на Катедра “Физиология на растенията и молекулярна биология”, функционален декан по науката на Фонд “Научни изследвания” в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” и ръководител на Геномен изследователски център.

“Досега не са доказани ясни и опасни последици от ГМО, а ползите са многообещаващи. Изумително е защо хората не разбират това. Когато в магазина я няма не “любимата ни храна”, а храната въобще, може би ще се сетим за генното инженерство. Дано да не е много късно”, допълва проф. Минков.

С генно инженерство се разработват лекарства и нови методи на терапия дори на заболявания, смятани за най-големия бич на човечеството. Налице е първият “жив лазер” – клетка от човешки бъбрек, която произвежда лазерен лъч, за да активира медикаменти в тялото и да лекува рака отвътре, съобщават “Сайънс дейли” и Би Би Си.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!

banner-ciela-website

Share this Story

Подобни публикации

Може да подкрепите дейността на този блог.

Подкрепете Science blog чрез Patreon!

Харесайте ни във facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

Ако харесвате дейността на 6nine, може да помогнете със скромно дарение за обезпечаване на някои нужди. Благодаря!

Choose currency

Enter amount

Статии в снимки

shares