Наука

Проучване – крайъгълен камък в областта на стволовите клетки се оказа фалшиво

banner-ciela-website

_72625190_72625189[1]

Този Януари бе публикувано изследване, крайъгълен камък в клетъчната биология, засягащо ембрионалните клетки в престижния журнал Nature от Японския институт по биология на развитието – Рикен . Главен автор е Харуко Обоката (30 години), която твърдеше, че е развила нов начин за генериране на стволови клетки, като е потапяла обикновени миши кръвни клетки в киселинна баня. Техниката е описвана като по-бърза и евтина от традиционните методи, които индуцират плурипотентността. Въпросното проучване генерира огромен интерес и бе описано като голяма крачка напред, удивително, и т.н. В момента областта занимаваща се със стволови клетки търпи разцвет и постоянно се търсят нови приложения, които да спасяват човешки животи.  Тази новина изпълни с надежда много хора, но последни разкрития показват, че това проучване е фалшифицирано…

Средата на Февруари самият институт Рикен се усъмнил в проучването и е сформирал комитет, който да го разследва. В комитета били включени както хора от самия институт, така и такива, които нямали нищо общо с него. Във въпросната статия са били използвани изображения, които са били некоректно/погрешно описани. От друга страна пък други лаборатории не са могли да повторят успешно методиката, което означава, че данните в статията са съмнителни.

banner-ciela-website

Към момента на разследването никой не бил сигурен дали описанията на изображенията са дело на неволна грешка или са умишлено сгрешени.  Дори самият съавтор от Харвард – Чарлз Ваканти сметнал, че е нелепа грешка и помолил Nature да им позволят да си я оправят.  Трябва да се подчертае, че проблеми в статия не означават непременно, че проучването не е реално…

Днес обаче официално бе оповестено, че проучването е фалшифицирано. Самият институт обвинява авторката Обоката в умишлено фалшифициране на снимките на ДНК фрагментите включени в проучването. Разследващият комитет ще настоява за дисциплинарно наказание.

Самата Обоката отрича подобни твърдения и дори смята да обжалва обвиненията. Дисциплинарни наказания може да се предприемат чак след обжалването.

Много хора ще си помислят, че това е един от примерите, в които наука греши и не може да й се има доверие. Но това не е вярно. Самият институт, в който е извършено проучването е отделило огромно количество време и средства, за да провери истинността на изследването.  Създава се и илюзията, че учените могат да си измислят какви ли не твърдения и обществото сляпо им вярва, което дава материал за различни фанатици и креационисти да поддържат своите идиотски тези. Този инцидент всъщност е пример за учени правещи истинска наука. Учени, които търсят истината.

Истината винаги е важна!

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!

banner-ciela-website

Share this Story

Подобни публикации

Може да подкрепите дейността на този блог.

Подкрепете Science blog чрез Patreon!

Харесайте ни във facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

Ако харесвате дейността на 6nine, може да помогнете със скромно дарение за обезпечаване на някои нужди. Благодаря!

Choose currency

Enter amount

Статии в снимки

shares