Наука

Учени откриха “слуз” в костите, която е като амортисьори

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

gamlphaz

Костите изглеждат много здрави в повечето си части, но наскоро учени от Кеймбридж откриха “слуз” между минералите в костите, която позволява на тъканта леко да се огъва и да се предпазва от счупване. Откритието е направено чрез анализ на кости чрез ЯМР спектроскопия, рентгено-дифракционен анализ и други компютърни аналитични инструменти.

Вискозната течност е съставена от вода и цитрат, който се генерира по време на клетъчното дишане (метаболизма на клетката). Тази слуз преди не е била позната и може да се окаже, че изгражда половината от масата на костния материал. Слузта се намира между минерални слоеве, което омекотява натиска, когато се приложи силно налягане. Цитратните молекули в течността много лесно се свързват с калция, който се намира в костната структура, осигурява стабилност и не позволява на водата да изтече.

Тази нова информация вече спомага за разбирането на някои заболявания като остеопороза. Ако не е тази слуз, елементите изграждащи костите ще се притиснат и ще станат сухи, ригидни структури, които лесно се чупят.

Самият калций, който се транспортира за изграждане на нова костна тъкан е обвит от цитратен слой, който подсигурява, че молекулите няма да се озоват на грешно място. Всичко останало е резултат на химична реакция, а не биологичен процес. Когато калцият се интегрира в костта, той се “настанява” в малки вдлъбнати в протеините. Придружаващият цитрат не може да напусни вдлъбнатините и остава интегриран в слой в костната тъкан.

С времето или след контузията тези вдлъбнатини не остават толкова малки, а самата тъкан не се регенерира толкова бързо и ефикасно. Това позволява на цитрата да напусне калция и така костите да останат без система за омекотяване. Това кара учените да се съсредоточат върху изучаване и лекуване на микроструктурата на костите.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм