Наука

Учени откриха “слуз” в костите, която е като амортисьори

gamlphaz

Костите изглеждат много здрави в повечето си части, но наскоро учени от Кеймбридж откриха “слуз” между минералите в костите, която позволява на тъканта леко да се огъва и да се предпазва от счупване. Откритието е направено чрез анализ на кости чрез ЯМР спектроскопия, рентгено-дифракционен анализ и други компютърни аналитични инструменти.

Вискозната течност е съставена от вода и цитрат, който се генерира по време на клетъчното дишане (метаболизма на клетката). Тази слуз преди не е била позната и може да се окаже, че изгражда половината от масата на костния материал. Слузта се намира между минерални слоеве, което омекотява натиска, когато се приложи силно налягане. Цитратните молекули в течността много лесно се свързват с калция, който се намира в костната структура, осигурява стабилност и не позволява на водата да изтече.

Тази нова информация вече спомага за разбирането на някои заболявания като остеопороза. Ако не е тази слуз, елементите изграждащи костите ще се притиснат и ще станат сухи, ригидни структури, които лесно се чупят.

Самият калций, който се транспортира за изграждане на нова костна тъкан е обвит от цитратен слой, който подсигурява, че молекулите няма да се озоват на грешно място. Всичко останало е резултат на химична реакция, а не биологичен процес. Когато калцият се интегрира в костта, той се “настанява” в малки вдлъбнати в протеините. Придружаващият цитрат не може да напусни вдлъбнатините и остава интегриран в слой в костната тъкан.

С времето или след контузията тези вдлъбнатини не остават толкова малки, а самата тъкан не се регенерира толкова бързо и ефикасно. Това позволява на цитрата да напусне калция и така костите да останат без система за омекотяване. Това кара учените да се съсредоточат върху изучаване и лекуване на микроструктурата на костите.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook