Наука

Нов лек кара раковите клетки да експлодират

HeLa cells

Учени от института Каролинска в Швеция са открили нова молекула, която атакува определен тип раково образувание на мозъка по изцяло нов начин – кара го да “експлодира”. Обнадеждаващите резултати са публикувани в научния журнал Cell .

Учените първоначално са изложили ракови клетки получени от определен тип рак на мозъка, който се нарича глиобластома на над 200 различни молекули, търсейки някоя с антиракови свойства. Глиобластомата е най-агресивните форми на рак на мозъка, като продължителността на живот и шансовете за издравяване дори и с лечение са минимални. За момента не е лечим. От всички 200 тествани молекули само една е дала обнадеждаващи резултати.

Молекулата с име Vacquinol-1 е въздействала на раковите клетки по интересен и нов начин. Лекарството е индуцирало процес наречен вакуолизация по доста драматичен начин. В процеса клетъчната мембрана е станала нестабилна, започнала е да се разрушава и накрая цялото клетъчно съдържимо се е разпръснало в околната среда.

Разбира се този резултат е постигнат само в лабораторни условия, чрез чиста култура от еднородни ракови клетки… Но това не гарантира успешното създаване на лек. Убиването на клетки в петри е лесно, дори белината се справя успешно с тази задача. Затова учените са тествали субстанцията и върху мишки  с глиобластома. Мишките, които не са получили лекарството са живели средно по 30 дни, а тези с лекарството около 80 дни.
Резултатите до този етап са доста оптимистични и се надяваме, че ще се представи добре и върху хора.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook