Наука

Нов лек кара раковите клетки да експлодират

banner-ciela-website

HeLa cells

Учени от института Каролинска в Швеция са открили нова молекула, която атакува определен тип раково образувание на мозъка по изцяло нов начин – кара го да “експлодира”. Обнадеждаващите резултати са публикувани в научния журнал Cell .

Учените първоначално са изложили ракови клетки получени от определен тип рак на мозъка, който се нарича глиобластома на над 200 различни молекули, търсейки някоя с антиракови свойства. Глиобластомата е най-агресивните форми на рак на мозъка, като продължителността на живот и шансовете за издравяване дори и с лечение са минимални. За момента не е лечим. От всички 200 тествани молекули само една е дала обнадеждаващи резултати.

banner-ciela-website

Молекулата с име Vacquinol-1 е въздействала на раковите клетки по интересен и нов начин. Лекарството е индуцирало процес наречен вакуолизация по доста драматичен начин. В процеса клетъчната мембрана е станала нестабилна, започнала е да се разрушава и накрая цялото клетъчно съдържимо се е разпръснало в околната среда.

Разбира се този резултат е постигнат само в лабораторни условия, чрез чиста култура от еднородни ракови клетки… Но това не гарантира успешното създаване на лек. Убиването на клетки в петри е лесно, дори белината се справя успешно с тази задача. Затова учените са тествали субстанцията и върху мишки  с глиобластома. Мишките, които не са получили лекарството са живели средно по 30 дни, а тези с лекарството около 80 дни.
Резултатите до този етап са доста оптимистични и се надяваме, че ще се представи добре и върху хора.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!

banner-ciela-website

Share this Story

Подобни публикации

Може да подкрепите дейността на този блог.

Подкрепете Science blog чрез Patreon!

Харесайте ни във facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

Ако харесвате дейността на 6nine, може да помогнете със скромно дарение за обезпечаване на някои нужди. Благодаря!

Choose currency

Enter amount

Статии в снимки

shares