Наука

Какво става с тялото ви, когато се напушите и напиете едновременно?

beer-n-oregano[1]

Интоксикиращите ефекти на алкохола и марихуаната са подробно изучени, но техният комбиниран ефект е непозната територия. Ето какво знаем за комбинираното действие на джойнта и алкохола върху мозъка ни.

Първо трябва да се спомене, че марихуаната съдържа THC или тетрахидроканабинол, който действа върху канабиноидните рецептори в мозъка – THC може да задейства сигнални вериги. От друга страна пък алкохолът подтиска централната нервна система. Да се сравнят двата ефекта не е никак лесно обаче. Те са просто прекалено различни вещества. Ако трябва да се сведе всичко до едно опростено обяснение може да се каже, че марихуаната засяга когнитивните способности – причинява параноя и загуба за представа на време. Алкохолът пък засяга главно моторните функции – затруднено ходене, невъзможност за използване на членоразделна реч.

Но това означава ли, че смесването на двете субстанции комбинира техните ефекти?  По-скоро не… В проучване от 2001 година учени от Харвард откриват, че количествето на THC в кръвната плазма при хора пушили марихуана и употребили големи количества алкохол е двойно в сравнение с хората, пушили също марихуана, но са употребили “плацебо” алкохолни напитки. Освен това пияните хора усещат ефектите от марихуанта по-рано. Това подсказва, че при пияни хора по-голямо количество THC навлиза в мозъка. Едно от обясненията е, че алкохолът променя кръвоносните съдове и повишава абсорбцията на THC.

Учените не се притесняват, че това може да доведе до летални последствия, но рисковете от комбинираната употреба са по-високи от самостоятелната поотделно. С по-високото количество на THC в кръвта ни породено от етанола в алкохолните напитки, се засилват и ефектите на марихуаната – лоша преценка и неспособност да се вземат адекватни решения, по-ускорен сърдечен ритъм и други. Това пък увеличава риска от инциденти като удавяния, катастрофи и подобни.

Друго проучване с плъхове, на които им е даден коктейл от етанол и THC разкрива, че плъховете не могат да запомнят нови обекти и нямат желание да проучват непознати територии.
Но не е нужно да си учен, за да знаеш, че не трябва да смесваш наркотици и алкохол, че даже и различни видове алкохол

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook