Наука

Какво става с тялото ви, когато се напушите и напиете едновременно?

banner-ciela-website

beer-n-oregano[1]

Интоксикиращите ефекти на алкохола и марихуаната са подробно изучени, но техният комбиниран ефект е непозната територия. Ето какво знаем за комбинираното действие на джойнта и алкохола върху мозъка ни.

Първо трябва да се спомене, че марихуаната съдържа THC или тетрахидроканабинол, който действа върху канабиноидните рецептори в мозъка – THC може да задейства сигнални вериги. От друга страна пък алкохолът подтиска централната нервна система. Да се сравнят двата ефекта не е никак лесно обаче. Те са просто прекалено различни вещества. Ако трябва да се сведе всичко до едно опростено обяснение може да се каже, че марихуаната засяга когнитивните способности – причинява параноя и загуба за представа на време. Алкохолът пък засяга главно моторните функции – затруднено ходене, невъзможност за използване на членоразделна реч.

banner-ciela-website

Но това означава ли, че смесването на двете субстанции комбинира техните ефекти?  По-скоро не… В проучване от 2001 година учени от Харвард откриват, че количествето на THC в кръвната плазма при хора пушили марихуана и употребили големи количества алкохол е двойно в сравнение с хората, пушили също марихуана, но са употребили “плацебо” алкохолни напитки. Освен това пияните хора усещат ефектите от марихуанта по-рано. Това подсказва, че при пияни хора по-голямо количество THC навлиза в мозъка. Едно от обясненията е, че алкохолът променя кръвоносните съдове и повишава абсорбцията на THC.

Учените не се притесняват, че това може да доведе до летални последствия, но рисковете от комбинираната употреба са по-високи от самостоятелната поотделно. С по-високото количество на THC в кръвта ни породено от етанола в алкохолните напитки, се засилват и ефектите на марихуаната – лоша преценка и неспособност да се вземат адекватни решения, по-ускорен сърдечен ритъм и други. Това пък увеличава риска от инциденти като удавяния, катастрофи и подобни.

Друго проучване с плъхове, на които им е даден коктейл от етанол и THC разкрива, че плъховете не могат да запомнят нови обекти и нямат желание да проучват непознати територии.
Но не е нужно да си учен, за да знаеш, че не трябва да смесваш наркотици и алкохол, че даже и различни видове алкохол

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!

banner-ciela-website

Share this Story

Подобни публикации

Може да подкрепите дейността на този блог.

Подкрепете Science blog чрез Patreon!

Харесайте ни във facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

Ако харесвате дейността на 6nine, може да помогнете със скромно дарение за обезпечаване на някои нужди. Благодаря!

Choose currency

Enter amount

Статии в снимки

shares