Наука

Какво става с тялото ви, когато се напушите и напиете едновременно?

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

beer-n-oregano[1]

Интоксикиращите ефекти на алкохола и марихуаната са подробно изучени, но техният комбиниран ефект е непозната територия. Ето какво знаем за комбинираното действие на джойнта и алкохола върху мозъка ни.

Първо трябва да се спомене, че марихуаната съдържа THC или тетрахидроканабинол, който действа върху канабиноидните рецептори в мозъка – THC може да задейства сигнални вериги. От друга страна пък алкохолът подтиска централната нервна система. Да се сравнят двата ефекта не е никак лесно обаче. Те са просто прекалено различни вещества. Ако трябва да се сведе всичко до едно опростено обяснение може да се каже, че марихуаната засяга когнитивните способности – причинява параноя и загуба за представа на време. Алкохолът пък засяга главно моторните функции – затруднено ходене, невъзможност за използване на членоразделна реч.

Но това означава ли, че смесването на двете субстанции комбинира техните ефекти?  По-скоро не… В проучване от 2001 година учени от Харвард откриват, че количествето на THC в кръвната плазма при хора пушили марихуана и употребили големи количества алкохол е двойно в сравнение с хората, пушили също марихуана, но са употребили “плацебо” алкохолни напитки. Освен това пияните хора усещат ефектите от марихуанта по-рано. Това подсказва, че при пияни хора по-голямо количество THC навлиза в мозъка. Едно от обясненията е, че алкохолът променя кръвоносните съдове и повишава абсорбцията на THC.

Учените не се притесняват, че това може да доведе до летални последствия, но рисковете от комбинираната употреба са по-високи от самостоятелната поотделно. С по-високото количество на THC в кръвта ни породено от етанола в алкохолните напитки, се засилват и ефектите на марихуаната – лоша преценка и неспособност да се вземат адекватни решения, по-ускорен сърдечен ритъм и други. Това пък увеличава риска от инциденти като удавяния, катастрофи и подобни.

Друго проучване с плъхове, на които им е даден коктейл от етанол и THC разкрива, че плъховете не могат да запомнят нови обекти и нямат желание да проучват непознати територии.
Но не е нужно да си учен, за да знаеш, че не трябва да смесваш наркотици и алкохол, че даже и различни видове алкохол

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

The backlash effect: Костя Копейкин

Да се къпеш в обществена любов не е ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм