Разни

Интелект vs секс?

1623632_715512568470044_1393272993_n[1]

Напоследък се наблюдава една доста интересна и по-скоро негативна демографска тенденция – колкото по-умен и образован си, сякаш толкова по слабо приоритетно е да създадеш напълно функционално семейство. Или с други думи – сякаш умните хора не искат да правят деца… Това го оставят на дъното в списъка с приоритети, за някакъв по-късен етап от живота.Като аргумент можем да навестим близките ромски квартали – всеки знае, че живеещите там не блестят с високо IQ, но се размножават като зайци. Дори и в САЩ се наблюдава подобна тенденция. Учените са установили, че жени, които са напуснали преждевременно училище имат средно най-голям брой деца. Обяснението е просто – амбицията на някои хора не се ограничава само до правене на деца, а до градене на кариера, което най-често поглъща страшно много време.

Според учените точно стремежите към най-доброто поглъщат времето на умниците. Всичко започва със семейството. Най-често умниците произхождат от сравнително добри семейства, които изискват поне някакъв минимум от децата си. Винаги има изключения. Семейството иска добри оценки, после насочва детето си към най-добрите учебни заведение, които да дадат някаква перспектива на детето. Българския вариант на това е да пратиш детето си да учи в чужбина. Често родителите не се спират само с доброто образование, те настояват децата им да се занимават и с множество извънкласни дейности, в което разбира се няма нищо лошо. Така програмата на тийновете е пълна, докато 12 годишното Айше няма какво да прави и си търси мъж За нея образованито не е приоритет. Айше вече е готова за най-голямата си цел в живота – да стане майка, докато вашите деца все още се подготвят за престижен университет и дори не им минава през ума за деца и сватби.

Вече децата ви са приети в топ университет в желаната специалност. Но разбира се трябва здраво да учат, защото все пак плащате сумати пари, а затова студентът трябва да жертва свободното си време за срещи. В същото време Айше отглежда детето си и дори се подготвя за още… В което разбира се няма нищо лошо.

Следва дипломиране и развитие на кариера, която отново ще погълне цялото свободно време. Това натоварва индивида и прави още по-трудно намиране на точния човек.

Ако добавим и икономическия аспект, картината става пълна. Разбира се, Айше не се притеснява от икономическия фактор, тя просто не го слага в уравнението. Интелигентният човек предо всяко свое действие обмисля всички варианти на ситуацията и чак тогава се решава да направи нещо. Затова дори създаването на едно единствено дете за един мислещ човек е едно сложно решение, а не импулсивно.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Разни

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook