Наука

Рисковете на пасивното пушене у децата

child-smoking-car[1]

В резултат на пасивното пушене се удебеляват кръвоносните съдове на децата, което увеличава риска от инфаркт и инсулт, когато пораснат, пише Европейски журнал за сърцето. Изследвани са над 2000 деца на възраст от 3 до 18 години, при които и двамата родители пушат.Експертите казва, че няма безопасни нива на излагане на цигарен дим и пасивно пушене.

Изследването разкрива физиологичния ефект върху растящите в домове с цигарен дим деца. Сканирания с ултразвук са показали как у децата, чиито родители пушат, се получават изменения в стените на основната артерия по врата до главата. Измененията са още по забележими при по-големите деца на прага на зрелостта.

„Нашето изследване показва, че пасивното пушене в детството причинява директни и необратими поражения в структурата на артериите” , обяснява д-р Шона Гол от Университета в Тасмания. „Родителите или тези, които мислят да станат родители, трябва да спрат да пушат. Това не само ще повлияе добре на тяхното здраве, но също ще предпази здравето на децата им бъдеще”, препоръча тя.

Съществува хипотеза, че при един родител пушач или при такива, които пушат навън, пораженията не са толкова големи. Няма достатъчно данни, с които тя да бъде потвърдена.

Експертите препоръчват на всяка цена децата да бъдат предпазвани от пасивно пушене. Ако не можете да спрете да го правите, поне гледайте да не димите у дома си или в колата.

Share this Story

Подобни публикации

Ако харесвате дейността на 6nine, може да помогнете със скромно дарение за обезпечаване на някои нужди. Благодаря!

Choose currency

Enter amount

Харесайте ни във facebook

За biologist

I fucking love science! Микробиолог, science enthusiast, по дефиниция на БГ законодателството се водя "млад учен", просто любопитен. Геймър, меломан, киноман. MARVEL FAN! Млад съм, което явно за много хора е проблем. За други щеше да е проблем, ако бях брадат старец :D Няма угодия. https://www.facebook.com/munroe90

Статии в снимки